+370 46 325 325 info@salna.lt

Kas atsitinka su produktais juos šaldant?

Nedaugelis susimasto apie tai kas atsitinka su produktais juos vėsinant arba sušaldant. Šaldytuvas naudoja tam dvi pagrindines charakteristikas: temperatūra ir drėgmę.

Skirtingiems produktams šie faktoriai turi skirtingą įtaką. Dauguma produktų yra sudaryti iš vandens, todėl juos užšaldant ledo kristalai suardo jų struktūras ir priveda prei daugelio naudingų medžiagų praradimo juos atlaidinant. Bet tuo pačiu yra sustabdomas gyvybinis produktų aktyvumas, kuris ir reikalingas ilgam produkto saugojimui. Panaši situacija vyksta ir šaldant, kai temperatūra nenukrinta žemiau 0 °C (šaldytuve), skirtumas tas, kad gyvybinis produkto aktyvumas yra sustabdomas nevisiškai ir jie sugenda greičiau, ir neprarandamos svarbios maistinės medžiagos.

Šiuolaikinės technologijos siūlo keturis pagrindinius produktų laikymo būdus:

  • Standartinė šaldymo kameros temperatūra yra nuo -12 iki -24 °C
  • Šaldytuvo skyriaus temperatūra apie +6 °C
  • „Nulinė zona” – temperatūra 0 °C
  • „Greitas užšaldymas” – greitas produktų šaldymas

Greitas užšaldymas

Viena svarbiausių šaldiklio funkcijų - greitas užšaldymas. Tai itin naudinga, nes padeda išsaugoti produktų maistinę vertę - leidžia užšaldyti net keliolika kilogramų maisto per 24 valandas. Šaldiklis, turintis tokią funkciją, būna pažymėtas 4 žvaigždutėmis. Paprastai greitajam užšaldymui būna skirta atskira vieta šaldiklyje. Verta atkreipti dėmesį, kokio ji dydžio.

Kuo gi skiriasi greitas užšaldymas nuo įprasto? Greitai produktai užšaldomi esant -24 laipsn. temperatūrai. Jei švieži produktai sudedami į šaldiklį, kur temperatūra yra -18 laips. ir kuris yra pažymėtas 3 žvaigždutėmis, tai šitaip šąlančiuose produktuose susidaro ledo kristalų, lemiančių vertingų medžiagų praradimą atšildant.

Nebe retenybė ir šaldikliai su "No frost" sistema. Pagrindinis šios šaldymo sistemos pranašumas yra tas, kad ant šaldiklio sienų nesikaupia vanduo, nesusidaro nei šerkšnas, nei ledas, todėl jų niekuomet nereikės atitirpinti. Vis dėlto tokie šaldikliai sunaudoja daugiau energijos, nei atitirpinami įprastu būdu.

šaltinis: ve.lt